Akwaryba - Forum akwarystyczne

Forum akwarystyczne - porady, recenzje, opinie, sugestie

#1 2011-10-08 14:59:42

478996akwarysta

Mi³o¶nik ryb

[40l] Zielono mi

Wielko¶æ zbiornika: 40l, prostopad³o¶cian z pokryw± - tafl± szk³a.
Obsada: 6x neon Innesa. Mo¿e dokupiê sobie jeszcze ze 2 neonki i my¶lê nad hodowl± kilku krewetek. ¯adnych innych ryb nie chcê w tym akwarium - bojê siê o moje malutkie neony.
Ro¶liny: 2x kabomba wodna, 2x mech jawajski, 2x ¿abienica i takie wysokie trawy i ro¶liny, których nazw nie znam, ale wszystkie piêknie rosn±. Z ka¿dego gatunku mam po dwie sztuki - tak ³adnie wygl±da. Ogólnie wszystkich ro¶lin mam 14 szt. i chcê dokupiæ jeszcze dwie ga³êzatki kuliste, bo mi siê podobaj±. St±d nazwa akwarium przy litra¿u w tytule. Na szczê¶cie, nie mam ¿adnych sztucznych ro¶lin.
Pod³o¿e: Czarny bazalt gruboziarnisty 8kg o ¶r. ziarna 4-6mm.
Parametry i temperatura:
-temp. wody 23-24*C
-pH =6,2
-GH =0*dH
-KH =0*dH
-NH3/NH4+ =0,0mg/l
-NO2- =0,0mg/l
-NO3- =0mg/l
Woda wzbogacana w m. i. Fe, Cu, Mg, Mn, Co, J, As, V, Zn, B, Se, F.
Pielêgnacja nad akwarium: Co kilka dni (najrzadziej co tydzieñ) podmieniam 30% wody, odmulam dno akwarium i p³uczê wk³ady filtracyjne w odlanej z akwarium wodzie. Co 2 tygodnie zeskrobujê glony i oczyszczam z nich termometr, grza³kê, itp., regenerujê i umieszczam w akwarium woreczki usuwaj±ce azotany i azotyny, oraz stusujê ró¿ne preparaty, równie¿ bakterie nitryfikacyjne.
O¶wietlanie: ¦wietlówka krótka energooszczêdna, ¶wiat³o ciep³a biel, 70W. Wiem, wiem, za silne, ale umie¶ci³em o¶wietlenie tak z 30cm nad akwarium, aby ¶wiat³o by³o rozproszone w ca³ym akwarium równomiernie i ¿eby by³o o¶wietlane nieco s³abiej. O¶wietlam przez 8,5h w ci±gu doby. Próbowa³em d³u¿ej, ale zaczê³y trochê rosn±æ glony, wiêc skróci³em i wszystko jest OK.
Ogrzewanie: Grza³ka firmy Aquael z termostatem o mocy 75W. W lecie jest w domu tak gor±co, ¿e wyjmujê grza³kê z akwarium, bo tylko zastêpuje miejsce i bez grza³ki mam nawet 27-28*C, gdy s± upa³y. W zimie za to jest bardzo zimno i jak tylko brakuje pr±du (a to siê czêsto zdarza), to od razu przykrywam akwarium ko³dr±, bo siê po prostu bojê o moje ryby (no wiecie: apatia, saprolegnioza, ichtiofitrioza... lepiej byæ ostro¿nym).
Pokarmy:
-Rano: TetraPro+TetraPro Vegetable+Rozwielitka suszona (mieszanka)
-Wieczór: TetraPro Colour
-Co drugi-trzeci dzieñ: Tetra Fresh Delica (solowiec+cyklop)
-Okazjonalnie: Latem bêdê hodowa³ larwy komarów i ochotek.
Wyznajê karmienie pokamrmi tylko firmy Tetra, bo inne marki, to dziadostwo.
Filtracja: Filtr wewnêtrzny g±bkowy Aquael FAN-1 plus. Nie stosujê wk³adów ceramicznych i worków filtracyjnych, ale stosujê woreczki przep³ywowe. Filtracja oczywi¶cie dzia³a przez 24h w ci±gu doby. Filtr ma równie¿ funkcjê natleniania, ale posiadam pompkê napowietrzaj±c± równie¿. Rozwój bakterii nitryfikacyjnych we wk³adach filtra wspomagam, dodaj±c starter biologiczny (Sers bio nitrivec). Filtrujê przynajmniej 250l/1h. Pod gêbkê w³o¿y³em trochê kory dêbu dla wzbogacenia wody w kwas garbnikowy.
Ozdoby: ¯adnych zamków, sztucznych ska³ek i innych dziwactw. Tylko porz±dny ¿wir i ¿ywe ro¶liny.
Preparaty:
-Tetra AquaSafe
-TetraAqua EasyBalance
-Zoolek Aquacid
-Zoolek Aquavit
-Zoolek Aquafix NO3-
-Zoolek Aquafix GH
-Tropical Torfin
-Sera bio nitrivec
-Apteczna kora dêbu.

Nie wstawiam zdjêcia, bo to du¿o roboty, a nawet nie mam zrobionego...

Je¶li macie jakie¶ pomys³y (lub pytania) dotycz±ce mojego akwarium, co zmieniæ, itp., to piszcie od razu.

Ostatnio edytowany przez 478996akwarysta (2011-10-08 15:31:52)

#2 2011-10-09 18:16:24

LOL97

G³ówny Administrator

SkÄ…d: Pomorskie

Re: [40l] Zielono mi

Wyobra¼nia mówi mi, ¿e akwa zapewne ³adne
Aczkolwiek, u¿ywasz tych wszystkich preparatów czy masz je na wszelki wypadek?

#3 2011-10-10 13:44:01

478996akwarysta

Mi³o¶nik ryb

Oczywi¶cie, ¿e u¿ywam. Na wszelki wypadek, to mam FMC, Green Ichtio, Aqua Kali, Capifos i jeszcze jakie¶, ale ich nie wypisywa³em i jeszcze moje ryby nigdy nie chorowa³y

#4 2011-10-10 14:57:32

Lady Misteria

Moderator

SkÄ…d: Gdynia, Chylonia

Akwarium zapowiada siê ³adnie, ale po kiego, za przeproszeniem u¿ywasz tych wszystkich uzdatniaczy itp.? To tylko  sama chemia.
Aczkolwiek, muszê przyznaæ, sama stosujê uzdatniacze i inne tego typu preparaty, w razie czego.
Nie wszystkie marki s± dziadostwem, dobra jest te¿ firma Sera, a tak¿e Hikari, maj± ¶wietne pokarmy.

#5 2011-10-10 16:05:18

478996akwarysta

Mi³o¶nik ryb

Ale np. Tropical jest chyba najgorsz± mark± tworz±c± pokarmy dla ryb. Ja uwa¿am, ¿e u¿ywanie tych preparatów jest konieczne. I tylko jeden z nich to uzdatniacz, a reszta jest potrzeba do stworzenia odpowiednich parametrów wody.

#6 2011-10-12 19:09:53

Lady Misteria

Moderator

Z Tropical siê zgadzam, i równie¿ uwa¿am, ¿e u¿ywanie preparatów do stworzenia warunków jak nalezy jest konieczne. Ale nie wszyscy tak my¶l±.

#7 2011-10-14 16:37:59

LOL97

G³ówny Administrator

SkÄ…d: Pomorskie

Lady Misteria - dok³adnie, nie wszyscy tak my¶l±. Ja u siebie na przyk³ad, chemii wgl nie u¿ywam. Nie licz±c Easy-Carbo (wêgiel) i od czasu do czasu kilka kropli Pro-Fito (nawóz). Ale to ju¿ zale¿y od w³a¶ciciela akwarium, czy woli laæ chemiê - czy nie.

#8 2011-10-14 17:08:20

Lady Misteria

Moderator

W³a¶nie te¿ siê tak zastanawiam - Czy warto dalej laæ te uzdatniacze itp. do akwarium, czy przestaæ... Chyba jednak przestanê... A nawozy to taka ju¿ naprawdê "po¿yteczna" chemia. Dziêki nim ro¶liny akwariowe czasami rosn± trochê lepiej.

#9 2011-10-20 13:53:32

Mikeylla

Pracuj±ca rybka

£adne akwarium. Tak mi siê wydaje, bo wiesz , nie wiedzia³am je ;.)
Chêtnie zobaczê.

#10 2012-02-06 10:03:46

Allievess.

Nowy u¿ytkownik

SkÄ…d: Kielce

Super akwarium. Fajnie jakby¶ da³/da³a zdjêcia .

Stopka forum

RSS